keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

"Elämää ei voida kirjoittaa; se on elettävä." - Oscar Wilde

Minä haluaisin kirjoittaa elämäni suunnitelman etukäteen. Osaltaan sitä jo teenkin, suunnittelen miten asiat tulee menemään ja sitten harmittaa, kun ne ei menekään kuten MINÄ haluaisin. Vaikka olisin miten hyvän käsikirjoituksen väsännyt, niin aina tulee jotain sotkemaan ja pitää improvisoida. Eikö olisi sama improvisoida jo suoraan? Mennä tilanteen mukaan ja hyväksyä se, ettei kaikkea voi suunnitella etukäteen. Olisihan se paljon järkevämpää. Kyllä. Mutta minäpä en olekaan aina järkevä ihminen. Tylsäähän se elämä sitten olisi :)

Piti ihan luntata mitä sitä on viimeksi kirjoitellut. Edellisen kirjoituksen jälkeen olen nähnyt paljon ystäviä, valittanut oloani ja vauvakin on käännetty. Aloitetaan kuitenkin ystävistä. Kuluneen viikon aikana luonani on käynyt kaksi ihanaa ystävää. Olen aina erittäin otettu siitä, että joku ajelee tänne metsän keskelle ihan vaan minun seurani takia :D Toisen ystävän kanssa oli ihana jutella kaikesta muustakin kuin vauvajutuista ja toisen kanssa pitikin kerrata lähes vuoden tapahtumat kun ei olla aikoihin nähty. Siinähän sitä päivät vierähtikin. Pääsin myös pyörähtämään työpaikkani juhlissa moikkaamassa "työystäviäni". Enkä olisi malttanut lähteä juhlista ollenkaan pois. Ei tätä elämää kyllä jaksaisi ilman ystäviä. Ei sitten mitenkään. Kaikeksi onnekseni ystäväpiiristäni löytyy myös raskaana olevia ystäviä, joilta saan vertaistukea tähän äidiksi tulemiseen. Olen onnekas siinäkin. 
Mahan kanssa jammailua Nightwishin tahdissa ;)


Edellisessä kirjoituksessa kerroin olevani menossa Nightwishin keikalle. Keikka oli hyvä, jaksoin illan hyvin, mutta humalaiset ihmiset; tutut, kaverit, puolitutut ja tuntemattomat saivat minut ajoittain raivon partaalle. Vinkki: älä mene kopeloimaan odottavan naisen vatsaa. Se, että olet humalassa ei myöskään anna oikeutta siihen. Vinkki nro 2: älä kerro omia tarinoitasi siitä, miten olet haljennut lähes kahtia synnytyksessä tai miten vaikeaa sinun raskausaikasi oli. Se ei ole minun vikani ja jos olen lähtenyt viettämään iltaa, niin en välttämättä jaksa kuunnella kokemuksiasi. Vinkki nro 3: älä kerro muka-hauskoja vitsejä siitä, miten minun kannattaisi "rajoittaa suklaan syöntiä kun vatsa noin kasvaa". Usko pois, tiedän vatsan kasvaneen, siellä on vauva jonka pitäisi syntyä kuukauden päästä. Vinkki nro 4: "nuku nyt kun vielä voit" on viimeinen lause jonka raskaana oleva nainen haluaa kuulla. Onko joku muka ajatellut valvoa koko raskausajan? Voiko ihminen nukkua varastoon? Luuletko,  etten nukkuisi joka yö kellon ympäri jos en joutuisi yöllä heräämään vessaan, vauvan potkuihin, selkäsärkyyn, lonkkakipuihin tai hikoiluun? Ja miksi oletetaan, että vauva nukkuu huonosti? On niitäkin vauvoja, jotka nukkuvat yönsä parilla heräämisellä. 

Eri asia on kuulla positiivisia kokemuksia niistä asioista jotka itselle on ajankohtaisia. Esimerkiksi viime kirjoituksen jälkeen sain kuulla positiivisen kokemuksen vauvan kääntyilystä ja siitä, miten vauva oli syntynyt lopulta "oikein päin" vaikka pyörikin paljon. Välillä kun tunnen vauvan liikkuvan ja lähellä on ystävä tai joku muu läheinen niin olen kysynyt, haluaako hän kokeilla vatsaani. Minun keho, minä päätän. Piste. 

Työkaveri oli tehnyt ihanat lapaset ja villasukat :)
Kävimme reilu viikko sitten ultrassa jossa lääkäri totesi vauvan todellakin olevan perätilassa. Kuitenkin vauva liikkui ultratessakin niin paljon, että päädyttiin vielä odottelemaan tajuaisiko kääntyä viikon aikana oikein päin. Noh, viikon ajan vauva pyöri ja kääntyili, lopputuloksena kuitenkin oli taas toissa päivänä ultratessa perätilassa. Päädyttiin kokeilemaan vauvan kääntämistä polilla. Toimenpide oli hyvin mielenkiintoinen ja se sujui yli odotusten. Ei tehnyt kipeää eikä vauva ollut moksiskaan siitä, että hänet väkisin pyöräytettiin toisin päin. Lääkäri epäilikin, että vauva on niin tottunut pyörimään, että saattaa hyvinkin pyörähtää vielä takaisin perätilaan. Olin erityisen otettu siitä, että sain kehuja omasta rentoudestani toimenpiteen aikana. Tein joogassa opettelemiani hengitysharjoituksia ja keskityin leuan rentona pitämiseen. Toimi.

Seuraavana päivänä eli eilen olo olikin sitten kuin jyrän alle jääneellä. Ei varmaan ollut fiksu ajatus käydä käännöksen jälkeen vielä illalla tunnin metsälenkillä :D Eilinen meni siis lepäillessä. Vauva hakee selvästi paikkaansa ja liikkeet tekee ajoittain kipeää. Kävin neuvolassa eilen ja terveydenhoitaja sanoi, että kroppani on kuin luotu raskautta varten ja hän toivoo, että saamme paljon lapsia kun kroppani kestää raskauden niin erinomaisesti. Valvotun yön ja mielettömien lantion alueen kipujen takia teki mieli tirpaista nekkuun sitä tätiä :D. Mutta joo, paino oli laskenut parissa viikossa hieman, hemoglobiini oli noussut 140:een, ei turvotusta, vatsan kasvukin oli hieman taittunut alaspäin. Nyt on painoa tullut raskausaikana +13kg. 

Uskon hyvän fyysisen lähtökunnon olevan ratkaisevana tekijänä siihen, miten hyvin tämä raskaus on mennyt. Kauhutarinat virtsankarkailusta, aikaisin alkaneista supisteluista, raajojen jäykkyyksistä ja liikuntakyvyn menetyksestä ovat onneksi jääneet kohdallani vain kauhutarinoiksi. .Olen koko raskausajan liikkunut säännöllisesti, pitänyt huolta erityisesti keskivartalon lihaksistosta, syönyt monipuolisesti ja terveellisesti (jonka uskon vaikuttavan elimistön hyvinvointiin ja unen laatuun) ja oppinut jopa kuuntelemaan kehoani ja levännyt silloin, kun olen lepoa tarvinnut. Ei täysin oireetonta raskautta varmaan olekaan, mutta koen päässeeni helpolla.  Olen elänyt elämääni enkä ole hautautunut sohvan pohjalle odottelemaan vauvan syntymää. Ja viimeisimpien ultrien mukaan vauvakin voi erinomaisesti. 

Juhannusviikko on alkanut sateisena. Mietittiin eilen A:n kanssa, että meidän juhannus ei eroa tavallisesta viikonlopusta. Käydään omassa puusaunassa, grillataan jos sää sallii ja nautitaan kesästä. Mökille ei uskalleta lähteä, se kun sattuu sijaitsemaan saaressa ja ajatus siitä, että joudun öisin ramppaamaan ulkovessassa ei kauheasti houkuta ;). Mansikkajuustokakun ajattelin tehdä ja ehkä korkataan pullo alkoholitonta kuohuvaa. Juhlistetaan A:n alkavaa lomaa. Ihanaa, kun ei tarvitse viettää enää päiviä yksin. 


mahtavat värit täällä iltaisin!


Juhannuskissa Valtsu :)

Hyvää juhannusta kaikille! :)







1 kommentti:

  1. Hyvää juhannusta sinulle myös! Mukava on lukea aina näitä sinun postauksiasi :).

    VastaaPoista