maanantai 22. syyskuuta 2014

"Onnen salaisuus on vapaus… Ja vapauden salaisuus on rohkeus." — Thucydides

Taidanpa sohaista nyt ampiaispesää, vaikkei se tarkoitukseni olekaan. Aiheena rohkeus ja alkoholi. Käytän itse hyvin vähän alkoholia. (Tässä välissä oli aluksi pitkä litania syitä sille miksen nykyisin enää käytä juurikaan alkoholia, mutta lopuksi oikolukiessani tekstiä mietin: miksi sitä pitää selitellä?) ...kaikkein tärkeintä: minulla ei ole hauskaa kun olen humalassa. Olen ymmärtänyt, että tämä olisi tavoite kohtuukäyttäjillä? Jokatapauksessa, monet monituiset kerrat olen seurannut vierestä miten ihmiset muuttuu humaltuessaan.

Kerronpa esimerkin kuluneelta viikonlopulta. Päätettiin isolla porukalla järjestää yllätyssyntymäpäiväjuhlat ihanalle ystävälle. Herralla tuli 30v täyteen ja ystäviä juhliin tuli jopa toiselta puolen Suomea. Meitä oli noin 30 henkeä, osa toisilleen tuntemattomia, mutta yhdistävänä tekijänä kaikilla tämä ihana ystävä. No päivänsankari saatiin yllätettyä ja hän oli todella otettu siitä, että mieletön ystävälauma teki yllätyshyökkäyksen hänen kotiinsa. Tunnelma oli hyvä. Ihmiset juttelivat lähinnä omien tuttujensa kanssa. Yritin jutella uusien ihmisten kanssa, mutta hyvin niukkasanaisia oli vastaukset joita sain. Grillattiin, pelattiin krokettia. Krokettia pelatessa nauroin niin paljon, että meinasi tulla pissit housuun. Ja ihmiset joi. Enemmän ja enemmän. Onnittelumaljaa ei voitu nostaa ennen kuin oltiin varmoja, että kaikilla on varmasti kuohuvaa kädessä. Jätin omani juomatta. 
Väliin aiheeseen mitenkään liittymätön ruskakuva :)

Alettiin laulaa karaokea. Minä aloitin, lauloin sitten kaverina toisten kanssa, "ei uskalla laulaa yksin". Sitä mukaa kun ihmiset humaltui niin johan tuli rohkeutta laulaa yksin. Myöhemmin illalla tuli juttelemaan ne ihmiset, joille yritin jutella aiemmin päivällä. Ja tietenkin jossain kohtaa iltaa tulee se hetki kun sitä alkoholia on otettu tarpeeksi, mutta kaikilla ei rajoitin toimi eikä tajuta lopettaa ajoissa. Yhtäkkiä ei puhuta enää samaa kieltä ja tulee riitaa. Todistin kahden hyvän ystävän itkutappelua, kumpikaan ei tiennyt mistä riita oli alkanut, mitä oli tehnyt tai mitä toinen oli tehnyt, mutta paha mieli oli eikä kuitenkaan voitu pyytää anteeksi. Siinä sitten kaivettiin vanhojakin asioita ja tehtiin tikusta asiaa. Tässä kohtaa iltaa päätimme A:n kanssa lähteä kotiin ja oltiin iloisia siitä, että päivänsankari oli jo nukkumassa eikä nähnyt tai kuullut tappelua. Hän on ihminen joka inhoaa riitoja eikä hänellä ole ikinä toisista pahaa sanottavana. Ei edes humalassa. Illasta jäi kuitenkin pääasiassa hyvä mieli, tapasin uusia ihmisiä ja sain nauraa. Hyvästellessämme ihmiset kysyivät millä menemme kotiin. Eivät meinanneet uskoa, että olen ajokunnossa. Pitääkö se sitten ottaa kohteliaisuutena vai ei, etten erottunut humalaisesta porukasta? ;) Tuntui hassulta kun ihmiset selittivät humalassa miten hekin ovat miettineet, että pitäisi kokeilla joskus olla illanistujaisissa selvinpäin. Toki juhlissa oli niitä, jotka osasivat ottaa kohtuudella ja oli siellä pari muutakin autolla liikenteessä. Mutta ikähaitarin ollessa 20-40-vuotta joka ikäluokasta löytyi niitä joilla meni överiksi.

Kotiin ajellessani mietin, miksei ihmisillä ole rohkeutta olla tuntemattomien ihmisten seurassa selvinpäin? Miksei asioita voida selvittää selvinpäin jos joskus aiemmin on jäänyt jotain "hampaankoloon?"? Mihin sitä alkoholia tarvitaan? Moni vastaa tähän "rentoutumiseen" tai "nollaamiseen" mutta miksei voi nollata tai rentoutua ilman alkoholia? Kokemuksesta voin sanoa, että se tuntuu paljon paremmalta selvinpäin.

Seuraavana aamuna heräsin omasta sängystä ilman päänsärkyä tai pahaa oloa. A:llakaan ei päähän koskenut, vaikka alkoholia nauttikin. Rajoitin toimii. Tehtiin pieni sunnuntaisiivous ja iltapäivällä kävin ensimmäistä kertaa elämässäni yksin elokuvissa. Kävin katsomassa suomalaisen elokuvan "aikuisten poika". Ihan ok. Kokemus. Huikea. 

Ei muuta tällä kertaa. Työviikko alkaa iltavuorolla, loppuviikosta pari vapaata ja ystäviä on tulossa viettämään peli-iltaa. Selvinpäin ;) Vanha ja viisas Sarakin tietää ettei sitä alkoholia mihinkään tarvita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti